Vikingeskib

Vikingemuseet i Århus er truet af lukning  


Vikingemuseet er reddet
Efter en del politisk diskussion bevilgede Århus Kommune en million kroner til renovering af Vikingemuseet.
Læs mere


Aros Vikingemarked
Aros Vikingemarked
Midt i det gamle Århus

Moesgård VikingetræfVikingemuseet har en højst udsædvalig placering - i kælderen under Nordea Bank ved Bispetorv i Århus

Tyrsdag d. 7. januar 2008

Vikingemuseet i Århus - et af Danmarks mest usædvanlige museer - er truet af lukning. Moesgård Museum, som driver museet, har igennem flere år søgt penge til at drive det - uden resultat

Det meddeler Moesgård Museum efter, at både Århus Kommune og Nordea Fonden oplyst, at de ikke kunne støtte en tiltrængt renovering af af museet.

Onsdag d. 8. januar skal parterne dog holde endnu et møde, hvor Moesgårds direktør Jan Skamby Madsen håbet, det lykkes at finde en løsning.

Meddelelsen kommer kun få måneder før et vikingemarked, som Moesgård og VisitAarhus holder i det centrale Århus netop for at fejre åbningen af en helt ny udstilling på Vikingemuseet. Udstillingen er tænkt at indeholde nogle af de nyere fund fra det centrale Århus som tidligere blev udstillet på særudstillingen Vikingernes Aros. 

Jan Skamby Madsen, Moesgård
Moesgårds direktør, Jan Skamby Madsen.
Foto: Moesgård Museum

Vikingemuseet besøges årligt af 20 - 30.000 mennesker, heraf mange krydstogt-turister, idet museet ligger lim få hundrede meter fra krydstogtsskibenes anløbsplads.

Problemet med Vikingemuseet er blandt andet, at det ikke er muligt at tage entré, og til Moesgårds store fortrydelse tæller de mange besøgende end ikke med i de officielle besøgsstatistikker, da de kræver bemandet kontrol.

Vikingemuseet er over 40 år gammelt. Det blev åbnet i 1967 på den grund, hvor Moesgård Museums arkæologer - tre meter under gadeplan - fandt resterne af vikingetidens Aros - heriblandt grubehuse, gadeforløb og vejbelægning.

Museet - som er placeret i kælderen under banken Nordea - er en enestående mulighed for at iagtage Århus' fortid - netop dér hvor den fandt sted. Vikingemuseet rummer bl.a. et grubehus og et snit ned igennem jordlagene, hvor man kan se byens forskellige tidsepoker. 

Århus Domkirke
Vikingemuseet ligger midt i Århus direkte overfor Århus Domkirke

Efter 40 år og meget ny viden mener Moesgård Museum imidlertid, at museet skal fornyes.

- Det er så nedslidt, at vi ikke længere kan være bekendt at have det åbent, siger Jens Skamby Madsen til magasinet Viking.

Selv om Vikingemuseet har gratis husleje hos Nordea er der alligevel udgifter forbundet med det, idet museet jævnligt skal tilses af museets personale og dertil har udgifter til lys, varme og vagt-personale.

Ialt giver Vikingemuseet Moesgård en årlig udgift på 100.000 kr.

Jens Skamby Madsen medgiver det besynderlige i, at Moesgård på få år har skaffet omkring 300 af 355 milioner kroner til bygning af et splinternyt museum ved herregården Moesgård og samtidig har problemer med skaffe en enkelt million til renovering og drift af det lille museum i midtbyen.

- Men sådan er verden jo, bemærker direktøren.

Mange andre museer har som Moesgård stået i den situation, at de har modtaget store fondsbevillinger til dyre bygninger men mangler penge til drift, vedligeholdelse og renovering.

Indretningen af Vikingemuseet i 1960'erne blev finansieret af Århus Kommune. Senere har bl.a. Nordea Fonden bidraget med ½ million kroner til bl.a. en rekonstrueret model af det gamle Århus som er tiltænkt en ny udstilling i netop Vikingemuseet.