Vikingeskib

Vikingeskibet Aslak
døbt i bagende sol
 

 

Vikingeskibet Aslak
Læs mere om
Aslak
Det nye vikingeskib


Vikingeskibe

Hugin
Læs også om
Vikingeskibet Hugin
Som sejlede til London i 1949

 


Aslak vikingeskib
Aslak med alle 38 årer i vandet - på den første tur efter navngivningen

13. maj 2008
Efter tre års byggearbejde kunne Tonny Andersen og det øvrige byggehold i pinsen præsentere Maritimt Forsøgscenters nye flagskib, Aslak. Ved gæsternes ankomst var skibet allerede i vandet, så dagens ceremoni blev en navngivning - ikke en sæsætning. Til gengæld var der garanti for, at skibet kunne sejle.

Præsentation af vikingeskibet Aslak
Tonny Andersen præsenterer Aslak før det tog på æressejlads i Roskilde Fjord.

Maj-solen bagte, og temperaturen var sommerlig, og med øl, kampshow og publikumssejladser blev dagen en ualmindelig hyggelig begivenhed for vikingeskibs-interesserede.

Til gengæld var vinden svag, og dagens sejlads under det lille marked foregik alene med hjælp fra de 38 årer. Ifølge Tonny Andersen er det dog heller ikke så ringe. Han forventer, at Aslak både for årer og sejl vil være blandt de hurtigste vikingeskibe i i Danmark. Under en kort testsejlads før søsætningen præsterede skibet at sejle 4,8 knob for årer alene.

Vikingemarked under navngivning af vikingeskibet Aslak
Vikinge-Wok, violinspil og kampshow var en del af underholdningen, da Aslak blev navngivet i pinsen.

- Og det var en sejlads, hvor vi havde åren i den ene hånd og en øl i den anden, fremhæver Tonny Andersen, som ser frem til præstationerne, når de mere seriøse sejladser går igang. Han tillader sig at håbe, at skibet kan bringes over 5 knob for årer og over 20 knob, når det går for sejl i god vind.

Med Aslak har Maritimt Forsøgscenter nu endelig slået sin position fast som den vikingeflåde i Danmark, som kan transportere flest turister i vikingeskibe. På større ture vil Aslak få følgeskab af Nidhug, Røde Orm, Freja og Natteravnen, som tilsammen kan rumme over 100 betalende passagerer - udover besætningen.


Tonny Andersen præsenterer Aslak før det tog på æressejlads i Roskilde Fjord.

Blandt de mange besøgende i forbindelse med navngivningen var adskillige repræsentanter for Lejre Kommunne, heriblandt borgmester Flemming Jensen, som har fulgt Maritimt Forsøgscenter siden starten, da centret var et projekt for arbejdsløse under den nu ledlagte Bramsnæs Kommune. Blandt andre "byrødder" fra Lejre var "Biker-Jens" Romundstad og formanden for kulturudvalget Lena Holm Jensen, som også fik æren af at døbe skibet.

Læs mere om Aslak
 


Aslak med hejst sejl. I baggrunden ses Nidhug, som tidligere var flådens største skib