Magasinet Viking Moesgård Vikingetræf
Vikinger på Moesgård Strand, Århus
29. og 30. juli 2017

Nordens største vikingemarked

Selv om det årlige vikingemarked på Moesgård er meget andet end krig, er det først og fremmest de spektakulære krigere man almindeligvis forbinder med begivenheden. Krigere fra hele Europa valfarter til Århus, når Moesgård Vikingetræf finder sted, og i løbet af weekenden følger over 20.000 århusianere deres drabelige slag.

Moesgård Vikingetræf er landets - og måske verdens - ældste vikingemarked. Det begyndte med små upåagtede kurser i vikingehåndværk i 1970'erne. Efterhånden tiltrak smede og andre håndværkere sig dog så meget opmærksomhed, at stadig flere borgere fra Århus brugte det som anledning til en søndagsudflugt. Det første egentlige marked blev holdt i 1977.

Over årene er det blevet en af Århus' største folkebegivenheder og et trækplaster for vikinger i hele verden. Vikingemarkedet dannede forbillede for mange andre vikingemarkeder i ind- og udland, og er også i de senere år vokset. I 2016 deltog 550 krigere, 250 hestefolk og 300 handlende på Moesgård, og mange flere har gennem årene ønsket sig en invitation til at deltage.

Vikinge-krigere på Moesgaard vikingetræf

Selv om markedets officielle arrangør er Moesgård Museum, har vikingetræffet ikke altid været et af landets mest autentiske vikingemarkeder. Træffet led i mange år under at have været en folkeforlystelse allerede før vikingemarkeder havde et kendt koncept. Årligt har Moesgård dog strammet op for at øge markedets historiske autenticitet og oplevelse, og tidligere tiders plastiktelte og bananer er nu stort set væk.

De store vikingekampe har igennem årene tiltrukket sig stadigt flere vikingekrigere, og Moesgård har efterhånden vundet hævd på, at afholde det uofficielle VM i Viking.

Udover to daglige krige rummer markedet en større ride-opvisning af de mange ryttere med islandske heste. På pladsen er der værksteds- og salgsboder - herunder flere steder, som falbyder bespisning. Blandt andet er der grillstegt lammekød og en bagerbod som producerer "oldtids-pita". Der er desuden et telt for servering af drikkevarer

Langhus som telt
Dette praktiske langhus-telt fungerer som øltelt på vikingetræffet. Det rummer mere end et halvt hundrede mennesker.

Moesgård Vikingetræf holdes i weekenden i uge 30 - normalt sidste weekend i juli - tæt ved Skt. Olaidag, hvor der også i gamle dage var tradition for at holde marked i Århus.

I 2017 holdes markedet d. 29. og 30. juli. Markedet er åbent for publikum fra kl. 10 - 17. Dagligt holdes store vikingekrige og rideopvisninger henholdsvis kl. 12 og kl. 15.

I mange år var der fri adgang til Moesgård Vikingetræf, men siden 2012 er der opkrævet entré, som i 2016 steg til 75 kr for voksne som vil se vikingemarkedet og de store vikingekampe. Børn er gratis.

Vikingemarkedet holdes på Moesgård Strand, hvor Giber Å løber ud i Århus Bugt. Hjemmeværnet sørger for fordeling af de mange parkeringspladser.

Bybus nr. 31 kører fra rutebilstationen i centrum af Århus - direkte til stranden, hvorfra man skal gå nogle få hundrede meter. Man kan også gå ad en sti fra Restaurant Skovmøllen eller et par kilometer ad Oldtidsstien fra Moesgård Museum. Bus nr. 18 går fra Banegårdspladsen direkte til museet.

Læs mere om vikingetræffet på www.vikingetraeffet.dk eller på Facebook.

Islansk hest med rytter
Ung rytter med sin islandske hest ved kamppladsen - med et tusindtalligt publikum før krigen går igang

Vikinge-Krigerne i Vikingegruppen Ask hører hjemme i Århus - og de er drivende i kampene på Moesgård strand.
Maskesten på Moesgård MuseumSe Århus-stenen på:
Moesgård Museum

Museet er åbent under træffet - med en stor udvidet vikinge-udstilling
Danmarks VikingeskibeMere end 15 vikingeskibe sejler i danske farvande.
Se vikingeskibs-oversigten
Food FestivalFood Festival
En måned efter vikingetræffet afholdes et andet af Århus' store publikums-succes'er, Food Festival. Tangkrogen fyldes med fødevarer af - både i moderne og traditionel form. Læs mere