Bayeux-tapetet
På et museum i Normandiet hænger en en 900 år gammel broderet tegneserie. Bayeuxtapetet er uden tvivl et af de mest imponerende broderier verdenshistorien har fostret. Alene længden kan tage pusten fra de fleste: 70 meter! Det er fem meter mere end gennemsejlingshøjden på Storebælts højbro. Til gengæld er tapetet kun en halv meter højt.

Traditionelt kaldes det et tapet, men egentlig er der tale om et broderet tæppe som beskriver handlingsforløbet omkring normannerfyrsten Vilhelm Erobrerens invasion af England d. 14. oktober 1066. Begivenheden betegnes ofte som vikingetidens afslutning.


Bayeux tapetets fremstilling af Wilhelm Erobreren som modtager grev Guy ved sit hof. Nederst en jæger med hunde og jagthorn. Foto af kopi broderet af Bayeuxgruppen, Lindholm Høje

Vilhelm Erobreren var efterkommer af den - sandsynligvis danske - viking Rollo, som fik Normandiet forærende, så det kunne fungere som en slags stødpudestat for Frankerriget mod angreb fra andre vikinger på bl.a. Paris.

Bayeuxtapetet fortæller historien om den engelske konge Edward Bekenderen (1033 - 1066), som giver jarl Harald Godwinson ordre til at rejse til Vilhelm Erobreren i Normandiet for at bekræfte det løfte, som Edward i 1052 havde givet Vilhelm - at Vilhelm kan overtage Englands trone efter hans død. Tapetet viser, hvordan Harald aflægger troskabsed til Vilhelm og derefter rejser hjem.

Hjemme i England er Edvard imidlertid syg og dør den 5. januar 1066. Harald Godwinson bliver tilbudt - og accepterer - at overtage tronen efter ham. Da Vilhelm hører det, beslutter han at invadere England for at overtage tronen. Tapetet viser detaljeret de mange forberedelser før angrebet, sejladsen til Hastings med en flåde af skibe, mænd og heste. Landgangen, plyndringen, forberedelser og selve "Slaget ved Hastings".

Selv om Bayeuxtapetet er velbevaret, mangler den sidste del desværre. Man kan derfor kun gætte på, hvad det sidste stykke har indeholdt.

Bayeuxtapetet menes at have været færdigt ved indvielsen af domkirken i Bayeux i år 1077. Selv om tapetet således er over 900 år gammelt, er dets opbygning helt moderne. Den kan i dag genfindes i såvel tegneserier som på TV2s finansnyheder. I midten vises hovedfortællingen med tilhørende tekster, mens der øverst og nederst er lagt små ekstra tegninger som supplement til hovedfortællingen.

Tapetets bund er hørlærred, mens broderierne er i uld i otte forskellige farver, som dygtigt benyttes til at skabe perspektiv.

Selv om tapetet stammer fra slutningen af vikingetiden er det et af de mest benyttede kilder til viden om vikingetiden og middelalderens begyndelse. Dets 623 personer, 202 heste, 41 skibe og 37 bygninger giver detaljerede beskrivelser af almindelige gøremål som madlavning, skibsbygning og påklædning.

At Bayeux-tapetet er bevaret gennem næsten tusind år er nærmest et mirakel. Gang på gang har det været tæt på at blive ødelagt af krig eller blot menneskers manglende forståelse af dets værdi. Senest måtte det skjules i Paris, da Normandiet blev forvandlet til et ragnarok under D-dag i 1944.

I dag har tapetet sit eget museum i Bayeux, hvor det under korrekt belysning og beskyttelse beses af tusindvis af turister hvert år.v

Carlsbergs grundlægger J.C. Jacobsen købte i 1878 en fotografisk kopi af tapetet som blev farvelagt og udstillet på Frederiksborg Slot i Hillerød. 6-7 meter af kopien er i dag udstillet. Det oprindelige Bayeux-tapet har gennem århundreder været opbevaret i domkirken i Bayeux i Frankrig er i dag udstillet på et særlig indrettet museum i byen.

Medlemmer af vikingegruppen Lindholm Høje begyndte syningen af en fuldstændig kopi af tapetet i år 2000. Hvert år ved Vikingemarkedet ved Lindholm Høje er der mulighed for møde syerskerne og den del af tapetet, som er færdigt. Kopien ventes tidligst færdig i år 2012.