Gorm den Gamle
VikingLex - ordforklaringer til vikingebegreber
 
Gorm den Gamles sidste hvilested i Jelling Kirke er markeret med en sølvstribe i gulvet

Gorm den Gamle. Dansk konge. Død omkring år 958 / 959. Fødselsår kendes ikke, men han menes at have været højst 50 år gammel, da han døde og således ikke særlig gammel.

Selv om Gorm langtfra var den første konge i Danmark, anses han for at være stamfaderen til det nuværende danske kongehus, og den første som med sikkerhed var konge over et område med betegnelsen Danmark. Selve området omfattede dog muligvis kun Jylland eller den sydlige del af dette.

Gorm den Gamle er blandt andet kendt for at stå bag den lille Jellingesten, hvor Danmarks navn for første gang nævnes på skrift i Danmark.

Gift med Thyra der angiveligt skulle være engelsk prinsesse. Far til Harald Blåtand samt storebroderen Knud som skulle være død af et skud under et togt til Dublin, før han nåede at blive konge.

I modsætning til sin søn og sin hustru skulle Gorm være hedning og menes at have fået en hedensk begravelse i den nordlige Gorms Høj i Jelling. Da hans søn, Harald Blåtand, senere blev kristen flyttede han sin fars jordiske rester til deres endelige hvilested i Jelling Kirke. Arkæologiske udgravninger bekræfter denne teori.

Læs evt. Saxos beskrivelse af Gorm den Gamle. Det er den mest kendte beskrivelse, omend mange historikere mener, at det ikke nødvendigvis er den mest korrekte