Vikingeskib

Vikingeskibet Hugin
sejler til England

Turist-skibet som endte sine dage på land
 

 

 


Havhingsten sejler til Irland

Vikingeskibe


Vikingeskibsmuseet analyserer vikingernes arbejde
Se et god hug!



Vikingeskibet Hugin
Vikingeskibet Hugin står i dag tæt ved kysten, så turister og lokale fra byen Ramsgate kan gå og cykle forbi.
Foto: Thanet District Council

Havhingsten er ikke det eneste vikingeskib som i nyere tid har sejlet over Nordsøen. Efter krigen sejlede  Hugin til England, og vikingeskibet er i dag en flittigt besøgt turistattraktion - på land

Kort efter 2. verdenskrig besluttede Turistforeningen for Danmark at sende et vikingeskib til England, både som anerkendelse af forholdet til befrierne og som markedsføring af Dansk turisme.

Resultatet blev vikingeskibet Hugin. Skibet er en kopi af det store skib fra Gokstad-fundet i Norge, dog påsat et overdimensioneret dragehoved som vejer et kvart ton.

Et stort vikingeskib. Næsten 24 meter langt, over fem meter bredt og med 32 årer.

Skibet blev bygget i egetræ på Frederikssund Skibsværft og blev en del af den proces som satte gang i de nu traditionsrige Vikingespil Frederikssund. 51 mandlige roere over 180 centimeters højde fik ordre til at anlægge fuldskæg før afgangen fra Esbjerg den 18. juli 1949. Blandt deltagerne var den kendte modstandsmand Jørgen Røjel, som senere skrev en bog om turen.

Tower Bridge, London
Tower Bridge i London, som Vikingeskibet Hugin sejlede under sommeren 1949
Foto: Asbjørn Borgen. 

Der var afsat ti dage til turen, idet man forventede at skulle ro en stor del af vejen. Sejlet gav dog langt mere fart end ventet, og turen gik så hurtigt, at man valgte at overnatte i Holland for ikke at ankomme før modtagelsesfestlighederne begyndte. Efter en stormende modtagelse i Broadstairs turnerede Hugin rundt langs kysten og endte med at sejle op langs Themsen til London, hvor Tower Bridge gik op til ære for vikingerne.

Selv om skibet havde vist sin evne til at sejle på åbent hav, kom det aldrig til at sejle mere. Efter den begejstrede modtagelse i de engelske byer blev skibet sat på land i kystbyen Ramsgate, hvor det stadig er en stor turistattraktion, som tusindvis af turister valfarter til hvert år.

Over et halvt hundrede års ubeskyttet ophold på land har imidlertid tæret hårdt på det gamle skib, og derfor besluttede bestyret i 2004 at renovere træværk og maling, et arbejde som der nu er ofret 130.000 £ på (ca. 1½ million kroner).

Der er stadig ikke planer om, at skibet skal ud at sejle, men efter den grundige renovering vil Hugin i oktober blive sat tilbage på sin gamle plads langs kysten, så det er klar til at blive beundret i turistsæsonerne fremover.