Magasinet Viking Følg Havhingsten og de øvrige vikingeskibe
Kopi af Oseberg-skibet besøger Roskilde, mens Roskildes eget store vikingeskib er på togt

Havhingstens sejlads kan følges online fra hjemme-computeren

13 juli 2015
Danmarks - og engang verdens - største vikingeskib tog i starten af juli atter på sommertogt. Skibet er bemandet med en besætning 80 mænd og kvinder. Der er ikke noget konkret mål med årets togt, som vil afhænge af, hvordan vinden blæser. Togtet begyndte 5. juli og varer to uger. I skrivende stund ligger skibet ved den svenske vestkyst mellem Varberg og Göteborg.

Havhingsten er en rekonstruktion af Skuldelev 2-4 i Vikingeskibsmuseet i Roskilde . Det blev søsat i 2004 og blev kendt i store dele af verden, da det i 2007 sejlede til Irland. I nogle år herefter lå skibet på land, men et bådelaug på 200 medlemmer er nu aktive i at sejle skibet. Det er også medlemmer af bådlauget, som sejler skibet under dette års togt. Under hele turen skrives der logbog, og er man nysgerrig efter, om det kommer i nærheden af den lokale havn, kan man følge skibet på togtet via et dynamisk kort på internettet:

http://www.vikingeskibsmuseet.dk/havhingstens-sommertogt-2015/foelg-rejsen-online

Vikingeskibet Havhingsten
Havhingsten i fjorden udfor Roskilde. I bagrunden ses Ottar, som er en rekonkstruktion af handelsskibet Skuldelev 1 (Foto: Vikingskibsmuseet)

Havhingsten er dog ikke alene om at være taget på sommertogt. Det mindre krigsskib Helge Ask tog afsted på sommertogt allerede i slutningen af juni, og handelskibet Ottar har planlagt sommertogt fra den 18. juli.

Verdens smukkeste vikingeskib kommer til Roskilde
Mens Roskildes skibe er på togt har Vikingeskibsmuseet i Roskilde imidlertid fået besøg af et af de mest bemærkelsesværdige vikingeskibe i Verden. Originalen - Osebergskibet - var en sensation, da det i 1904 blev fundet i en skibsgrav ved Tønsbjerg i Norge. Det har et usædvanlig smukt design og er ofte kaldt "verdens smukkeste vingeskib". Det er også blandt de bedst bevarede vikingeskibe overhovedet.

En rekonstruktion af Osebjergskibet blev søsat i 1987, men igen blev skibet verdensberømt, da det allerede under en testsejlads sank på under 20 sekunder - heldigvis uden omkomne. I årevis var det en almindelig antagelse, at heller ikke det originale skib var bygget til at sejle, men at det smukke skibsskrog alene var bygget som en hyldest til det gravmæle, som det blev fundet i.

Nyere undersøgelser tydede imidlertid på, at det var fejlfortolkninger af vraget og kompromisser  i forbindelse med museums-udstillingen, som var skyld i rekonstruktionens manglende sejlegenskaber, og blandt andet med hjælp fra en skibskonstruktør Vibeke Bischof fra Vikingeskibsmuseet, lykkedes det i 2012 at søsætte en ny rekonstruktion, Saga Oseberg. Det er dette skib, som netop i denne tid besøger Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

I forbindelse med besøget vil også Vibeke Bischof foretage testsejladser af skibet, som dog allerede ved at sejle fra Tønsberg til Roskilde endnu engang har bevist, at det kan sejle. Også togterne for Saga Osebjerg, Helge Ask og Ottar  kan følges via et fælles dynamisk kort på internettet:

http://www.vikingeskibsmuseet.dk/ottar-helge-og-saga-oseberg-2015/foelg-rejsen-online

 Osebergskibet
Osebergskibet (Foto: Vikingskiphuset)
Vikingeskibet HavhingstenHavhingstens sejlads til Dublin
Havhingsten blev verdensberømt, da det i 2007 sejlede til Dublin for at besøge det sted, hvor originalen til skibet blev bygget i år 1042
Bygning af Havhingsten

Bygningen af Havhingsten
Arbejdet med at bygge verdens største vikingeskib tog fire år, krævede 14 store ege-stammer og mere end 23.000 arbejdstimer.

Se et god hug!
Analyser af vikingernes arbejde med bygning af vikingeskibe
Andre artikler om Havhingsten:
Havhingsten besøger vikingeskibet Hugin
Havhingstens hjemtur fra Dublin
BBC sender udsendelse om Havhingsten
Havhingsten søger mandskab til turen hjem fra Irland i til sommer
Havhingsten på tur til Irland
Aprilsnar: Irland beholder Havhingsten
Danmarks Vikingeskibe

Mere end 15 vikingeskibe sejler i danske farvande.

Ishøj Vikingemarked
holdes altid i september på Ishøj Tange - ikke langt fra kunstmuseet Arken. Markedet er er blandt de vikinge-aktiviteter, som ligger tættest ved København.