Magasinet Viking Nordfyns Vikingemarked
i Glavendruplunden

2. og 3. september 2017

Vikingemarked på Nordfyn
Den første weekend i september bliver Glavendruplunden invaderet af over 100 vikinger med telte, børn, sværd, boder og masser af aktiviteter, underholdning og vikingelege hele dagen. Til dem der vil have lidt mere action, er der bl.a. vikingekampshow, bueskydning, opvisning med islandske heste, halmlegeplads, Thors hammerkast og andre vikingelege for hele familien.

Vikinger ved Glavendrupstenen

Vikingemarkedet får også besøg af natur- og friluftsvejleder Daniel Sørensen samt Jarlen af Nordfyn og to af hans tingmænd, der skal dyste på træstammer og med halmsække som våben. Der vil være mulighed for at høre sagn og skrøner fra vikingetiden, se levende ugler, og få en guidet tur i lunden, hvor deltagerne hører mere om stedet og Glavendrupstenens historie.

Konkurrence om vikingetiden
Vikingerne har udloddet 6 bronzesmykker i lædersnore til de de deltagere, der kan finde de helt rigtige svar på de 10 spørgsmål, som udleveres ved indgangen. Svarene kan findes på markedet, men ellers kan der søges hjælp hos nærmeste viking -  - hvis man tør henvende sig. Der udtrækkes 3 vindere om lørdagen og 3 vindere om søndagen.

Der vil naturligvis også være boder med salg af diverse lokale fødevarer.

Vikinge-pige ved Glavendrupstenen

Information
Vikingemarkedet har skabt tradition for at blive holdt den 1. weekend i september, som i år falder:

Lørdag d. 2. og søndag d. 3. september 2017

Åbent begge dage kl. 10 - 17

Glavendruplunden ligger på Stenager, 5485 Skamby.

Er man i bil, kører man fra motorvejen ved afkørsel 54 (Vissenbjerg). Herefter køres mod nord mod Morud/Søndersø. Drej til venstre i rundkørslen udenfor Søndersø. Efter cirka én kilomenter drejes til højre mod Sandvad. Efter knap 4 km er der seværdigheds-skilt til venstre - mod Glavendruplunden. Herefter følges skilte mod lunden.

Læs evt. mere på www.nordfynsvikingemarked.dk

Salg af kaffe, kage, øl og most varetages af Skamby og Omegns Borgerforening

Glavendrupstenen med svær og rustning i forgrunden

Glavendruplunden
Lundens hovedattraktion er Glavendrupstenen, som er den runesten i Danmark med den længste runeindskrift. Stenen vejer 7 tons og er næsten tre meter høj, hvoraf 188 cm rager over jorden. Den er en del af et monument, som også omfatter en 60 meter lang skibssætning. I alt er der fundet ni gravsætninger på stedet. Skibssætningen falder i øvrigt sammen med den endnu ældre rundhøj Rævehøj fra bronzealderen.

Glavendrupstenens 210 runer lange tekst lyder:

Ragnhild satte denne sten efter Alle gode, hæderværdige thegn. Alles sønner gjorde disse kumbler efter deres fader og hans kone efter sin mand, men Sote ristede disse runer efter sin drot. Thor vie disse runer. Til en ræte vorde den, som denne sten eller drager den efter en anden.

Den sidste sætning i indskriften, er en forbandelse over den, som bruger stenen til at hædre andre - eller flytter den. Forbandelsen har tilsyneladende virket, idet stenen formodes stadig at stå på sin oprindelige placering.

I 1907 blev der plantet træer omkring monumentet for at anvende lunden til fejring af blandt andet grundlovsdag.

Siden er placeret flere andre mindesten i Glavendruplunden:

  • Grundloven af 5. juni 1915, hvor kvinder fik stemmeret

  • Befrielsen 4. maj 1945

  • Genforeningen i 1920

  • Ansgar

  • 400-året for Reformationen

  • Mads K. Rasmussen, lokal gårdejer og mangeårig vogter af Glavendruplunden

I lunden blev der i 2012 også bygget en bålhytte.

Læs evt. mere om Glavendruplunden på Wikipedia

Glavendrupstenen med svær i forgrunden

LadbyskibetLadbyskibet
Skibsgraven fra vikingetiden - ved Kerteminde
Danmarks Vikingeskibe Mere end 15 vikingeskibe sejler i danske farvande.