Magasinet Viking Håndværk og Vikinger
Festival på Vikingeskibsmuseet
1
3. - 14. august 2016

Årlig vikingefestival i Roskilde

I august holder Vikingeskibsmuseet i Roskilde hvert år en festival med aktiviteter for både børn og voksne i familien.

For børnefamilierne er der blandt andet mulighed for at deltage i Roskilde træbådsræs for modelskibe, en konkurrence hvor børn - med hjælp fra deres forældre - kan bygge model-vikingeskibe og lade dem deltage i dysten med andre familiers model-vikingeskibe.

Festivalen har særligt fokus på håndværk og Vikingeskibsmueet har derfor besøg af en bred vifte af vikingehåndværkere, som fremstiller sølv- og ravsmykker, laver mad, smeder våben og syr dragter eller lædervarer. Som besøgende har man både mulighed for at se, hvordan de forskellige håndværk udøves, men mange af produkterne sælges også på festivalen. Melder sulten sig efter en god handel på vikingemarkedet er der også mulighed for at købe ost, øl, sirup, marmelader, honning og mjød og anden mad og drikkevarer, da festivalen også har besøg af lokale og økologiske fødevareproducenter, der byder på smagsprøver fremstillet af de råvarer, som også vikingerne smagte på.

Blandt de håndværk som er knyttet til bygning af skibe, er udvinding af trætjære, som brugtes til tætning af vikingeskibene. Medlemmer fra kulsvierlaug i Aggerbo og Eskilstrup arbejder sammen om vise den fascinerende proces, hvor træ ved kontrolleret afbrænding, såkaldt milebrænding, omdannes til værdifuld trætjære og trækul.

Selv om vikingeskibsmuseet traditionelt har særligt fokus på skibe, omfatter festivalen også dyr. Der er blandt andet mulighed mulighed for at opleve islandske heste og de særlige spelsau-får, en oprindelig race som ligner de får, vikingerne havde. Der bliver også mulighed for at se falke og andre rovfugle, som i århundreder har været brugt til jagt.

Får man brug for at sidde lidt i skyggen, er der også mulighed for at høre fortællere, som medrivende fortolker den nordiske mytologi og sagnverden. Fortællinger om livet på havet, berømte søfarere og farefulde sejladser, som både børn og voksne kan lade sig rive med af.

Festivalen Håndværk og Vikinger holdes på
Vikingeskibsmuseet
Vindeboder 12, 4000 Roskilde

lørdag og søndag d. 13. og 14. august 2016

Der er åbent begge dage kl. 10 - 17
Entré for voksne: 120 kroner
Børn under 18 år har gratis adgang

Der er mulighed for at sejle i nogle af Vikingeskibsmuseets skibe. Billetter koster 95 kr.
Der er begrænset antal pladser på skibene. Børn under 4 år kan ikke deltage.

Læs mere om markedet

Ishøj Vikingemarked
holdes i september på Ishøj Tange - ikke langt fra kunstmuseet Arken.