Vikingeskib

Vikingespil og vikingemarked i Jels
Fredag d. 30. juni - søndag d. 16. juli 2017
Vikingemarked lørdag d. 1. og søndag d. 2. juli 2017
 Spillene i Jels opføres på en smukt beliggende amfiscene omkranset af træer og med søen som baggrundkulisse

Hvad vikingespillene i Frederikssund er for Sjælland, er Jels Vikingespil blevet for Jylland. Gennem 40 år har indbyggerne i byen Jels lidt øst for Rødding opbygget en tradition for vikingespil, der efterhånden er mere kendt end den by, som huser det. Spillene har været gennemført siden 1977.

Trods de mange år på bagen, er der stadig stor interesse blandt amatørskuespillere for at være med. I forsommeren valfarter både skuespillere og publikum til Jels fra store dele af det sydlige Jylland.


Scene fra forestillingen i 2005, om hvordan Balder endte i dødsriget

I tilknytning til spillene er opbygget en Valhal til spisning omkring spillet, ligesom der også er en aktiv vikingegruppe, Iarlsae, som arrangerer vikingemarked i tilknytning til friluftsspillet. Vikingemarkedet finder sted i Jels Vikingeby få hundrede meter fra spillestedet.

Over 15.000 tilskuere ser årligt de imponerende amatørspil.

Spillene har altid lagt vægt på at være en folkelig kulturel begivenhed med vikingetiden som tema. Den historiske autencitet har ofte stået i anden række, men i takt med den stigende interesse for vikingetiden, har også vikingespillene øget fokus på autencitet - uden dog at slippe den folkelige forankring, som er forudsætningen for det store arrangement.


Kostumerne er meget farverige så de også kan ses på de bagerste rækker af friluftscenen.

I 2017 opføres spillet Thor, Hammer og kærlighed

Vikingespillene i Jels har haft forestillinger om såvel historiske som ikke-historiske personer. I 2006 handlede Jels Vikingespil således om en ikke-historisk person - Røde Orm - fra den berømte roman af samme navn. Handlingen tog udgangspunkt i den unge mand som kommer med på sit første vikingetogt og langsomt øger sin viden om fremmede folkeslag og religioner for senere at vende hjem som en erfaren mand. Han forelsker sig i Harald Blåtands kristne datter Ylva og skal nu vælge om, han vil tage kristendommen til sig i et giftermål med hende.

Skuespillerne er alle amatører, og takket være grundigt forarbejde og moderne play-back teknik fremstår opførelserne forbavsende professionelle. Bag spillene står dog også en mindre kreds af professionelle.


Spillet opføres i den lyseste periode, men sidst på aftenen opstår en særlig stemning, når tusmørket langsomt kryber ind på scenen.

Der er tradition for maleriske dragter samt både kamp og dans på scenen. Ofte er både heste, vogne  og skibe med i spillet.

Ligesom vikingespillene i Frederikssund har Jels også opbygget en tradition for taffel. Bespisning og underholdning foregår i den store hal Valhal, som er opbygget til formålet i spilområdet.

Billetbestilling foretages hos Jels Vikingespil, tlf. 74 55 21 10.

Janus Lynggaard, Iarlsae
Janus Lynggaard, vikingegruppen Iarlsae, bager brød

Vikingemarked
Markedet holdes:
Lørdag d. 1. juli kl. 12 - 18
Søndag d. 2. juli kl. 10 - 16

Markedet holdes i Jels Vikingeby som ligger få hundrede meter fra spil-pladsen (ud ad samme vej).

Både spil af marked ligger tæt ved Orion Planetariet i Jels på Søvej.

Jels Vikingeby omfatter et langhus og et grubehus, men vikingegruppen Iarlsae er gået i gang med en omfattende renovering og udvidelse som bl.a. omfatter indvielse af et nyt langhus og en servicebygning

Yderligere oplysninger om markedet og tilmeldingsskima for vikinger på Iarlsaes hjemmeside.