Vikingeskib

Kamp om Jellingesten  

Hedensk jellingesten
Se Forn Siðrs nye
Jellingesten
- efter afsløringen

 

 


Ny Jellingesten - Erik den Røde
Sidste år færdiggjorde stenhuggeren Erik den Røde en anden Jellingesten som blev placeret ved museet lige overfor kirken - uden at det skabte debat.

Onsdag d. 30. juni 2006
Forn Siðrs plan om en ny sten ved Jelling har skabt kirkelig debat i flere medier
Til november er det ni år siden Asa- og Vanetrosamfundet Forn Siðr blev stiftet. Det har foreningen tænkt at fejre med en fest - men også ved at rejse en sten for foreningen.

Foreningen har bedt stenhuggeren Filip Møller fra Horsens om hugge  stenen til minde om stiftelsen. Filip Møller er kendt som mytologisk kunstner og står blandt andet bag de mytologiske kunstudstillinger  Nordlys. Det er nu ikke kunstneren, som har skabt debat. Det har derimod placeringen.

Forn Siðr ønskede at sætte stenen i Jelling. Stedet for den store Jellingesten - den såkaldte "Danmarks Dåbsattest", og det forslag skabte debat i Jelling Kommune. Kommunalbestyrelsesmedlemmer fra både Venstre og Socialdemokratiet afviste, at stenen kunne stå i det såkaldte "højområde" ved kirken og de store jellingesten. Gunni Højvang fra menighedsrådet i Jelling kaldte forslaget for ren provokation.

Ekstra Bladet, TV2 og flere andre medier skrev om sagen, og i Kristeligt Dagblad kaldte professor Axel Bolvig stenen for et ynkeligt påfund.

Linda Nørgaard, Forn Sidr
Formanden for Forn Siðr
Linda Nørgaard

Jelling Kommune behandlede sagen og endte med at foreslå Forn Siðr, at stenen blev placeret ved Fårup Sø, hvor også vikingeskibet Jelling Orm ligger.

Det forslag ser ud til at have givet sagen en foreløbig landing. Forn Siðrs formand Linda Nørgaard bekræfter overfor magasinet Viking, at foreningen har meldt positivt tilbage til kommunen overfor placeringen ved Fårup Sø. Sagen venter nu på en endelig behandling i Jelling.

Linda Nørgaard siger til magasinet Viking, at det har overrasket hende, at Jelling havde så religiøs betydning for kristne. Hun så det mere som et nyt kunstværk som kunne sætte et gammelt kunstværk i relief.

- Men selvfølgelig var Jelling-idéen også en måde for os hedninger at sige: "Nu er vi her igen", siger Linda Nørgaard.

Fejringen af Forn Siðrs ni års dag vil ske i weekenden 17. - 19. november, hvor stenen sandsynligvis skal afsløres.