Vikingeskib

Havhingstens tur til Irland  

 


Vikingeskibe

Hugin
Læs også om
Vikingeskibet Hugin
Som krydsede Nordsøen allerede i 1949

 


Vikingeskibet Havhingsten for sejl
Havhingsten for sejl under testsejlads
Foto: Vikingeskibsmuseet

Torsdag d. 12. april 2007.

Verdens største rekonstruerede vikingeskib Havhingsten af Glendalough skal i 2007 ud på sin mest spektakulære rejse.

Turen går fra Roskilde, hvor originalen til skibet (Skuldelev 2) udgravet i 1962 til Irland, hvor det skibet oprindelig blev bygget 920 år tidligere - i år 1042.

Turen er planlagt til at vare 44 dage. Havhingsten lægger fra kaj ved Vikingeskibsmuseet i Roskilde d. 1. juli. Derfra sejles via Kattegat gennem Limfjorden og ud i Nordsøen ved Thyborøn. Herefter går turen via Orkneyøerne nord om Skotland og ud i det irske hav til Dublin, hvor det er planlagt til at anløbe d. 14. august.

Skibet har en besætning på 65 personer, heriblandt naturligvis skibber Carsten Hvid. Selv om den største del af besætningen er dansk, er det international besætning med repræsentanter for 11 lande. Foruden Danmark kommer folkene fra: Irland, USA, Canada, Australien, Holland, Tyskland, Skotland, England, Norge og Sverige.

Havhingsten og Roskilde Domkirke
Havhingsten med Roskilde Domkirke i baggrunden
Foto: Vikingeskibsmuseet

Bemandingen er dog ikke eens på hele turen. En stor del af de 65 personer vil blive udskiftet på Orkney, når skibet anløber dér for at sejle det sidste stykke til Irland.

I Irland bliver Havhingsten varmt modtaget, og det er planen at skibet skal overvintre i Dublin inden det i 2008 skal sejle hjem til Roskilde igen.

Der arbejdes på, at Havhingsten under overvintringen vil blive udstillet udfor Irlands Nationalmuseum inde i Dublin.

Under turen vil blandt andet Danmarks Radio DR være med og filme togtet til Irland. Tv-programmer om skibet ventes senere at blive vist i store dele af verden.

Selv om turen fra Roskilde til Dublin er Havhingstens mest spektakulære tur, er det ikke første gang skibet sejler på åbent hav.

Siden søsætningen har skibet foretaget mange mindre ture i Roskilde Fjord og Kattegat, og i sommeren 2006 var Havhingsten på et togt, hvor skibet besøgte Limfjorden, Sverige og Norge, herunder et besøg i Olso, hvor bl.a. Osebjergskibet er udstilliet - et af verdens mest berømte vikingeskibe.


Havhingsten fra Glendalough
Havhingsten er 30 meter lang og kan rumme 80 - 90 krigere. Bemandingen under sejlads er dog på 65. Selv med denne bemanding har de ombordværende kun 0,8 m2 hver under den 44 dage lange tur til Dublin.
Foto: Vikingeskibsmuseet