Vikingeskib

Vikingemarked i Roskilde
Stormandens Fest
Lørdag d. 8. august - søndag d. 9. august 2009
 

Læs mere om:


Vikingeskibsmuseet

Se også:
Ishøj Vikingemarked
Ishøj Vikingemarked
- i september


Skibene er naturligvis en vigtig del af Roskilde Vikingemarked, og der er gode chancer for at komme med ud at sejle på fjorden.

Vikingemarkedet i Roskilde er blandt de få vikingemarkeder tæt ved hovedstaden. I de sidste par år har markedet været stærkt præget af Havhingstens sejlads og hjemkomst Irland. I 2009 holdes markedet under titlen "Stormandens Fest", som en naturlig afslutning på togtet til Irland.

Det er en fest som på vikingernes tid med markedsstemning, godt med mad, drabelige dyster mellem kæmpende mænd og skjalde der fortæller om stormandens fantastiske oplevelser.

Hvis du gik rundt og troede, at vikingerne udelukkende åd råt kød, så bør du udfordre dine fordomme, når der serveres spidstegt vildsvin, lam og ged garneret med sirupsyltede hasselnødder og stikkelsbærkompot, salat af sommer- og spidskål med æbler, kvansirup samt fladbrød.


Glimabrydning er en gammel brydeform kendte fra blandt andet Island. Ved flere vikingemarkeder i Roskilde har publikum fået mulighed for at tage kampen op med bryderne. I år er kampene udvidet til også at omfatte VM i Glimabrydning.

Sammen med middelalder-arkæolog og madekspert Bi Skaarup, har Vikingeskibsmuseet lagt op til en kulinarisk rejse tilbage i tiden, baseret på arkæologisk og historisk viden om datidens råvarer, afgrøder, urter, importerede handelsvarer og madtraditioner.

En af weekendens øvrige højdepunkter bliver lørdag aftens koncert med musikere fra de to store irske bands Danú og Altan, som begge er verdensnavne indenfor den traditionelle og originale irske musiktradition. Der bliver bestemt lagt op til en aften med det bedste Irland kan tilbyde.


Grillstegning af lam over åbne gløder

Du vil møde betagende irske sange på både gælisk og engelsk. Dette bliver en koncert, man ikke skal gå glip af.

Vikingeskibsmuseets egne rekonstruktioner og vikingeskibe fra andre dele af landet, vil weekenden igennem vise skibene frem for publikum. Både på Fjorden og i havnen vil der være udfordrende dyster mellem de forskellige besætninger, som alle vil gøre det ypperste for at vinde stormandens gunst.

Museets flagskib Havhingsten, vil sejle ud for første gang siden skibet returnerede fra Irland for præcist et år siden. Det bliver formentlig ikke de samme strabadser som togtet til Irland, men skib og besætning ser helt sikkert frem til at få luft under sejlet igen, når de mødes på Fjorden med de andre rekonstruktioner Helge Ask, Roar Ege, Ottar og Kraka Fyr.

Der vil være skjaldefortællinger, falkonershow og drabelige kampe med krydsede sværd. Får og fårehunde, mad over bål og levende musik vil skabe det rette markedsstemning, og det vil helt sikkert være en fest, der er en Stormand værdig.

Åbningstid: Lørdag 10.00 - 22.00 Søndag 10.00 - 17.00

Entré: 95,- DKK Børn under 18 - gratis adgang

Stormandens fest er ikke afholdt i de senere år. I stedet holdes nu en årlig Festival for Håndværk og Vikinger i august

Vikingemarkedet i Roskilde er tidligere holdt efter Roskildenatten, Roskildes Kulturnat, som ligger fredag aften/nat. Det sker dog ikke i år