Vikingeskib

Danmarks Oldtid åbner på Nationalmuseet  


Læs også om:
Vikingemarked i Ishøj
i september




Vikingeguld, Danmarks Oldtid, Nationalmuseet
Foto: Nationalmuseet

Tyrsdag  d. 15. april 2008

Nationalmuseets udstilling af hele perioden fra stenalder til vikingetid har været lukket i lang tid, men 17. maj åbner Danmarks Oldtid i helt ny opsætning efter en bevilling på 36 millioner kroner fra Mærsk.

Den nye Danmarks Oldtid er indrettet, så den tilfredstiller både den utålmodige turist og den seriøst grundige museumsgæst. Museet har indrettet udstillingen, så de store attraktioner som Solvognen, Guldhornene, Egtvedpigen og Gundestrup-karret er samlet og derfor hurtigt kan besøges af travle turister. Andre fund er samlet i temarum rundt om, så særligt interesserede kan fordybe sig i enkelte perioder.

Gorms Bæger, Jelling
Det såkaldte Gorms Bæger fra Jelling
Foto: Nationalmuseet

Udstillingen omfatter hele perioden fra sidste istids slutning for 14.500 år siden og viser stenalder, bronzealder, jernalder og afsluttes med vikingetiden som sluttede for knap 900 år siden.

Selv om fokus er på Danmark, omfatter udstillingen dog også udenlandske vinduer ud til verden. Redskaber fra Afrika, hvor menneskene første gang adskilte sig fra dyrene for 2,5 million år siden. Der gives også forklaring på, at mange danske fund faktisk er af udenlandsk oprindelse - heriblandt Gundestrup-karret og Solvognen.

I forbindelse med nyindretningen er der også indrettet særlige vikingerum, ligesom der er et Jelling-rum, hvor man kan se det bæger man fandt i Gorm den Gamles høj og andre fund fra kongehøjene i Jelling.

Tøj fra Huldremosekvinden
Huldremosekvindens dragt er den bedst bevarede fra jernalderen
Foto: Nationalmuseet

I forhold til den tidligere udstilling er der store forandringer i den nye udgave af Danmarks Oldtid. Op imod halvdelen af de 12.000 udstillede genstande er nye og ikke udstillet permanent før. Blandt dem er Huldremosekvinden fra Djursland, som bar den den eneste fuldt bevarede kvindedragt, man har fundet fra Jernalderen. Blandt endnu ældre fund er uroksen fra Vig, som står som et vartegn i starten af oldtidsudstillingen.

Danmarks Oldtid kom i stand med hjælp fra A.P. Møller og Hustru Chastine McKinney Møllers Fond til almene Formaal som har givet 36 millioner kroner til virkeliggøre udstillingen.

Pengene har blandt andet bidraget til en total renovering af rummene, klimatisering af udstillingen og et helt nyt design udført af arkitektfirmaet schmidt hammer lassen. De nye rammer har blandt andet givet mulighed for at se større dele af udstillingen med langt mere dagslys end tidligere.

Udstillingen Danmarks Oldtid er en permanent udstilling, som vil stå i mange år på Nationalmuseet. I 2008 vil den dog være særligt i centrum for en stor del af museets arbejde, blandt andet serverer museets restaurant Dagens Oldtidsret frem til efterårsferien.

Læs mere om Nationalmuseet.

Se evt. Nationalmuseets billeder fra nedtagningen af den gamle udstilling.

Vikingerum på Danmarks Oldtid
Guldsmykker i nationalmuseets vikingerum på Danmarks Oldtid
Foto: Nationalmuseet