Magasinet Viking Moesgård Vikingetræf
Vikinger på Moesgård Strand, Århus
27. og 28. juli 2019

Nordens største vikingemarked

Selv om det årlige vikingemarked på Moesgård er meget andet end krig, er det først og fremmest de spektakulære krigere man almindeligvis forbinder med begivenheden. Krigere fra hele Europa valfarter til Århus, når Moesgård Vikingetræf finder sted, og i løbet af weekenden følger over 20.000 århusianere deres drabelige slag.

Moesgård Vikingetræf er landets - og måske verdens - ældste vikingemarked. Det begyndte med små upåagtede kurser i vikingehåndværk i 1970'erne. Efterhånden tiltrak smede og andre håndværkere sig dog så meget opmærksomhed, at stadig flere borgere fra Århus brugte det som anledning til en søndagsudflugt. Det første egentlige marked blev holdt i 1977 - etableret af museumsinspektør Geoffrey Bibby og Egon Hansen, som også var ansat på Moesgård Museum.

Over årene er det blevet en af Århus' største folkebegivenheder og et trækplaster for vikinger i hele verden. Vikingemarkedet dannede forbillede for mange andre vikingemarkeder i ind- og udland, og er også i de senere år vokset. I 2017 bestod vikingetræffet af 600 krigere, 65 heste og 70 salgsboder - ialt omkring 1500 vikinger på Moesgård, og mange flere har gennem årene ønsket sig en invitation til at deltage.

Vikinge-krigere på Moesgaard vikingetræf

Selv om markedets officielle arrangør er Moesgård Museum, har vikingetræffet ikke altid været et af landets mest autentiske vikingemarkeder. Træffet led i mange år under at have udviklet sig fra at være en kombination af åbne værksteder for håndværks-interesserede og en folkeforlystelse for Århus - allerede før vikingemarkeder var blevet et kendt koncept. Det var først, da engelske vikingekrigere i starten af 1980'erne entrede vikingetræffet iført vikingetøj med tilhørende våben, at de første danskerne fik øjnene op for mulighederne i en mere autentiske stil. Årligt har Moesgård siden strammet op for at øge markedets historiske autenticitet og oplevelse, og tidligere tiders plastiktelte og banan-salg er nu væk.

De store vikingekampe har igennem årene tiltrukket sig stadigt flere vikingekrigere, og Moesgård har efterhånden vundet hævd på, at afholde det uofficielle VM i Viking.

Udover to daglige krige rummer markedet en større ride-opvisning af de mange ryttere med islandske heste. På pladsen er der værksteds- og salgsboder - herunder flere steder, som falbyder bespisning. Blandt andet er der grillstegt lammekød og en bagerbod som producerer "oldtids-pita". Der er desuden et telt for servering af drikkevarer

Langhus som telt
Dette praktiske langhus-telt fungerer som øltelt på vikingetræffet. Det rummer mere end et halvt hundrede mennesker.

Moesgård Vikingetræf holdes i weekenden i uge 30 - normalt sidste weekend i juli - tæt ved Skt. Olaidag, hvor der også i gamle dage var tradition for at holde marked i Århus. I ugen op til det åbne marked, flytter mange vikinger ind på pladsen og holder vikinge-uge uden turister,

I 2019 holdes markedet d. 27. og 28. juli. Markedet er åbent for publikum fra kl. 10 - 17. Dagligt holdes store vikingekrige og rideopvisninger henholdsvis kl. 12 og kl. 15.

I mange år var der fri adgang til Moesgård Vikingetræf, men siden 2012 er der opkrævet entré, som i 2016 steg til 75 kr og i 2017 til 140 kr. for voksne som vil se vikingemarkedet og de store vikingekampe. Børn er gratis.

Vikingemarkedet holdes på Moesgård Strand, hvor Giber Å løber ud i Århus Bugt. Hjemmeværnet sørger for fordeling af de mange parkeringspladser.

Bybus nr. 31 kører fra rutebilstationen i centrum af Århus - direkte til stranden, hvorfra man skal gå nogle få hundrede meter. Man kan også gå ad en sti fra Restaurant Skovmøllen eller et par kilometer ad Oldtidsstien fra Moesgård Museum. Bus nr. 18 går fra Banegårdspladsen direkte til museet. -vær opmærksom på, at der er ofte kommer mange biler til markedet og at tilkørsel og parkering kan være temmelig kaotisk.

Læs mere om vikingetræffet på www.vikingetraeffet.dk eller på Facebook.

Islansk hest med rytter
Ung rytter med sin islandske hest ved kamppladsen - med et tusindtalligt publikum før krigen går igang

Vikinge-Krigerne i Vikingegruppen Ask hører hjemme i Århus - og de er drivende i kampene på Moesgård strand.
Maskesten på Moesgård MuseumSe Århus-stenen på:
Moesgård Museum

Museet er åbent under træffet - med en stor udvidet vikinge-udstilling
Danmarks VikingeskibeMere end 15 vikingeskibe sejler i danske farvande.
Se vikingeskibs-oversigten
Food FestivalFood Festival
En måned efter vikingetræffet afholdes et andet af Århus' store publikums-succes'er, Food Festival. Tangkrogen fyldes med fødevarer af - både i moderne og traditionel form. Læs mere