Vikingeskib

Vikingemarked i Jelling
Vikingemarkedet ved højene
d. 8. og 9. juli 2017
 

 


 Vikingemarked ved Jelling Kirke
Jelling er speciel, ved at der er en særlig gudstjeneste i Harald Blåtands kirke knyttet til weekendens vikingemarked

Vikingemarkedet i Jelling adskiller sig fra mange andre markeder ved at have kirken som et centralt omdrejningspunkt. Markedet finder sted på plænen mellem kirke og museet i Harald Blåtands hjemby Jelling.

I forbindelse med markedet inviterer kirken til en temagudstjeneste, som trækker de historiske linier op fra tiden, hvor Harald Blåtand indførte kristendommen i Danmark. Ikke kun vikinger ventes at møde op i originale klæder, men også en række lokale beboere ventes at møde op i vikingetøj, idet garderoben fra de tidligere vikingespil i byen bliver åbnet til lejligheden.


JHandel er der naturligvis også i Jelling

Udover tema-gudstjenesten holdes intet mindre end tre bryllupper i kirken i denne weekend. Vikingemarkedet kommer dog også til at indeholde mere almindelige markedselementer som islandske heste, håndværk, kamp og handel. Jellings vikingeskib Jelling Orm er ikke direkte involveret i markedet, men under markedsdagene er der mulighed for at opleve sejlads med vikingeskibet på Fårup Sæ. Skibet stammer ligeledes fra den tid, hvor Jelling var centrum for store friluftspil.

Islandske heste
Den islandske hest er vigtig på Vikingemarkedet i Jelling

Medlemmer af vikingegruppen Harder er blandt dem som ofte deltager i markedet - både som krigere og håndværkere. Ligesom på gruppens eget tidligere marked i Holstebro holdes der også et "Ting" i Jelling, hvor hestetyve kan blive idømt straf og større politiske problemer fra for- og nutid tages op. I Jelling ventes særlig konflikterne mellem den nye kristne tro og den gamle asatro at ophidse sindene.

Programmet omfatter bl.a. krigerskole for børn, rovfugle-opvisning, kampshow, rideopvisning og musik.

I forbindelse med vikingemarkedet holder museet Kongernes Jelling rundvisninger på museet rundvisninger og andre arrangementer.

Vikingeskibet Jelling Orm
Jellings vikingeskib Jelling Orm

Begge dage er der kl. 14 mulighed for at høre mere om de nye arkæologiske udgravninger omkring Jelling, hvor man nu har fundet sikkerhed for, at har været en større bebyggelse omkring stedet på den tid, hvor Harald Blåtand rejste Jellingestenen.

Museet Kongernes Jelling vil naturligvis være åbent under markedet, så man udover den levende historie har mulighed for at studere de museale effekter.

Markedet har tradition for at blive afholdt i uge 27 - i starten af juli

Se nærmere program på markedets hjemmeside

Eller foreningens Facebook
 JellingMytologisk ART Festival i Jelling
I august / september holdes i Jelling Mytologisk ART Festival i Jelling, som gennem kunst, fortællinger og andre kultur-events skal give Jellings kulturhistorie en ny dimension inspireret af historie, norrøn og andre kulturers religions forståelse, fortællinger og myter. Læs mere