Vikingeskib

Kom drenge - hvis I vil se et godt hug!
Studier øksehug under bygningen af Havhingsten
 


Havhingsten på tur til Irland

Vikingeskibe

Arkæologisk Laboratorium på Vikingeskibsmuseet
Ved hjælp af laser skannes selv den mindste ujævnhed ind på computeren
Foto: Magasinet Viking

Oprindelig var Vikingeskibsmuseet blot et museum for de fem Skuldelev skibe, som blev fundet i Roskilde Fjord. Men for fem år siden udvidede museet kraftigt, og ved siden af museet blev bygget en kunstig ø, Museumsøen, hvor blandt andet skibsværftet ligger.

På øen ligger også det Arkæologiske Laboratorium, hvor Ivan Hansen arbejder. Idéen med laboratoriet var blandt andet at have et sted, hvor man kunne opmåle og analysere skibsfund fra hele landet. Men da man gravede ud til Museumsøen, fandt man ni skibsvrag i havnebassinet. To af de såkaldte „Roskilde-skibe“ var fra vikingetiden. Et af dem var et langskib, som med sine 36 meter er seks meter længere end det, som nu er rekonstrueret.

Bredbil økse
Der er endnu ikke fundet spor af bredbil-øksen i skibsvragene. Den bruges dog under byggeriet med den begrundelse, at øksen faktisk fandtes, da skibene blev bygget

Siden fundet har Ivan Hansen stort set været beskæftiget med at analysere og opmåle de ni skibe, som blev fundet, da hans laboratorium skulle bygges.

I dag er teknikken langt mere avanceret, end da man fandt Skuldelev-skibene i 1962. Den gang studerede man slet ikke træet så detaljeret som i dag.

Via laser skanner Ivan Hansen konturerne af hvert lille stykke træ ind på computer. Ivan Hansen kender efterhånden sporene af hvert stykke værktøj, som har været brugt, og han kan ofte præcist se, hvordan det har været benyttet. Nogle hævder endda, at han kan se om bådebyggeren har været venstrehåndet. Det afviser han dog selv.

Økser til bygning af vikingeskib
Værftets samling af værktøj fra vikingetiden. Ivan Hansen kan genkende sporene fra de fleste. Foto: Magasinet Viking

Jævnligt kalder han folk ind fra værftet, så de kan se et særlig interessant øksehug, hvorefter værftsfolkene prøver at gøre huggene efter på det nye langskib.