Vikingeskib

Magasinet Viking
Nyhedsarkiv
Årgang 2004
 

Se kalenderen:
Vikinge-markeder


Odinsdag d. 19.12.2004
Amerikanere diskuterer vikinge-mad
Hvad spiste vikingerne på Grønland?

Det spørgsmål diskuteres heftigt for tiden - ikke mindst på den amerikanske del af internettet. Anledningen er bogen "How Societies Choose to Fall or Survive" af antropologen Jared Diamond fra Princeton University. I bogen hævder han, at de grønlandske nordboer uddøde, fordi de ikke evnede at omstille sig til det ændrede klima. De fortsatte med at dyrke landbrug, hvor de i stedet skulle have fulgt eskimoernes eksempel og spise mere fisk. Hans påstand er, at det er en typisk faldgrube for civilisationer, som også vores moderne samfund er på vej til at falde i: Vi fortsætter vor hidtidige levevis uden at erkende, at ressourcerne bliver mindre og grundlaget for vores civilisation smuldrer.

Debatten florerer flere steder på nettet. Se bl.a. The New Yorker og Matthew Yglesias Weblog og udskrift af interview med Jared Diamond fra ABC Radia National Background samt kommentar på The Arizona Republik Online.


Torsdag d. 16.12.2004
Lommekalender 2005 for vikinger
Vikinge-interesserede bliver nu de første, som får adgang til en system-kalender, som kan opdateres fra internettet. Almanak.dk er en lommekalender i A6-format, hvor alle sider kan hentes på internettet, hvorefter de kan sættes direkte i et lille ringbind med standard-ringe.

Kalenderen indeholder alle almindelige mærkedage men har herudover også datoer for vikingemarkeder, væsentlige historiske begivenheder m.v.

Kalender-siderne hentes gratis på Almanak.dk, hvor det også er muligt at bestille A6-ringbind, hvis man ikke har sådan et i forvejen.


Vikingeskibet Havhingsten fra Glendalough
Med museumsinspektør Tinna Damgård-Sørensen ved sin side stævner Dronning Margrethe ud fra Museumshavnen på langskibets jomfrutur. Foran dronningen sidder bl.a. den danske og den irske kulturminister
Foto: Michael Borgen

Tyrsdag d. 8.9.2004
Havhingsten sat i søen med stort glamour
Til tonerne af 60 violinister, Palle Mikkelborgs orkester og den lokale garde fik verdens største langskib endelig vand under kølen. Såvel inden- som udenlandsk presse dækkede lørdagens begivenhed intenst, da dronningen døbte skibet Havhingsten fra Glendalough, og skibet fik smukke ord med på vejen af såvel den danske som den irske kulturminister.

Såvel søsætningen som resten af weekendens arrangement forløb perfekt. Selv vejret viste sig fra sin uovertrufne side med sol og let luft til de mange lokale både, som ledsagede langskibet ud på sin jomfrurejse i Roskilde Fjord. Midt i begejstringen undrede en del tilrejsende vikinge-interesserede sig dog over, at museet ikke benyttede lejligheden til også at skabe en stor national vikingebegivenhed. Den norske Gokstad-kopi Gaia, var det eneste uden-fjords vikingeskib, som deltog i arrangementet, og de sideløbende aktiviteter med vikingemarked og kampshow overgås langt af flere jyske købstæder. Vikingeskibsmuseet og Tuborgfondet fik den ultimative internationale søsætning men man har åbenbart valgt fortsat at lade steder som Moesgaard og Ribe være alene om at skabe nationale samlingspunkter for vikinge-interesserede.

Søsætningen blev i øvrigt startskuddet til en uge, hvor vikinger markedsføres i hovedstadsregionen. Hovedstadens Udviklingsråd profilerer blandt andet via bus-reklamer vikingeseværdigheder i Københavns-området (Nationalmuseet, Lejre, Vikingelandsbyen i Albertslund, Københavns Bymuseum, og Roskilde Museum). På Vikingeskibsmuseet vises blandt andet en særudstilling om vikingeskibe på frimærker verden over.

(English: On last Saturday the longest vikingship in the World was given the Name Havhingsten fra Glendalough by Queen Margrethe II. Among others the Danish and the Irish minister of culture presented speaks to the new ship)


Odinsdag d. 31.8.2004
Dronningen navngiver langskibet i Roskilde
Vaskedag d. 4. september kl. 14.00 i Roskilde søsættes verdens hidtil største rekonstruktion af et vikingeskib. Dronning Margrethe II navngiver skibet, som er en kopi af Skuldelev 2, det store langskib på Vikingeskibsmuseet. I forbindelse med søsætningen er der en række arrangementer, blandt andet spiller Palle Mikkelborg. Bemærk, at det kan være vanskeligt at få billetter, hvis man ikke har købt i forvejen.

(English: On September 4th 2004 the building of the longest vikingship in the World is finished and Queen Margrethe II of Denmark will name the ship. The celebration i Roskilde will last two days.


Friggsdag d. 9.7.2004
Engelsk version af Viking 2004
Viking 2004 har nu fået en engelsk version - dog i reduceret udgave. Bladet Viking Today rummer en række af artiklerne og beskrivelserne fra Viking 2004. De mere aktuelle artikler samt kalenderen er dog udeladt, idet bladet udkommer midt i turistsæsonen og de derfor risikerer at blive lidt for hurtigt forældede. Den engelske version er til gengæld trykt på bedre papir og har derfor også en bedre billedkvalitet. Viking Today koster ligesom sin danske søster 20 kr. og kan købes en lang række steder landet over. Se listen over forhandlere.

(English: A modified English version of the Danish magazine Viking 2004 is released.

Klik her for nyeste Viking nyt