Vikingeskib

Magasinet Viking
Nyhedsarkiv
Årgang 2007
 
Se kalenderen:
Vikinge-markeder


Torsdag d. 14. december 2007
Julevikinge-markeder i weekenden
Julen er ingen ny opfindelse. Både ordet jul og mange af de traditioner, vi bruger i dag, stammer fra før vikingetiden. Enkelte steder holdes jule-vikingemarked i den kommende weekend. På Vikingegården Fyrkat i Hobro er der i morgen Vintersolhversvsmarked med 70 vikinger er tilmeldt. Lørdag og søndag holder Foteviken Vikingereservat i Sydsverige Julevikingemarked, og på Bornholm holder Vikingegården Værfeldtsgård Jul i Vikingegården søndag.
 
Tyrsdag d. 11. december 2007
Århus VikingemarkedVikingemarked i centrum af det gamle Aros
Bispetorv og Store Torv i Århus bliver til maj rammen om landets første større midtby-vikingemarked netop dér, hvor det gamle Aros lå. Moesgård Museum og VisitAarhus står bag arrangementet, som endnu ikke har fået et officielt navn. Med et slet skjult forsøg på at påvirke processen kalder magasinet Viking det for Aros Vikingmarked - Læs mere.
 
Tyrsdag d. 4. december 2007
Kalenderen under opdatering
Redaktionen har nu påbegyndt opdatering af kalenderen over vikinge-arrangementer i 2008. Endnu er arbejdet kun påbegyndt, og mange arrangementer er endnu ikke fastlagt. Flere og flere kommer dog på i den kommende tid.

Som noget nyt er oprettet en formular, hvor arrangører - og andre kan indsende information om kommende arrangementer. Indberetninger herfra modtages med tak!

 
Tyrsdag d. 20. november 2007
Havhingsten søger mandskab
Verdens største rekonstruerede vikingeskib, Havhingsten, blev i sommer sejlet til Dublin, hvor det nu ligger udstillet udenfor Nationalmuseet. Næste sommer går turen hjem igen, og dele af sidste års besætning har ikke mulighed igen at tage flere uger ud af kalenderen. Derfor søger Havhingsten fra Glendalough folk som har mod på at passere Nordsøen i et åbent skib. Læs mere
 
Jan Kristiansen
Jan Kristiansen fra Visit the Vikings 

Tyrsdag d. 13. november 2007
Ishøj får et nyt marked
I forhold til Jylland har Sjælland været forfordelt med vikingemarkeder, men næste år er der udsigt til, at Sjælland får et nyt marked. Ishøj Kommune har taget inititiv til at lægge et vikingemarked på stranden ved Kunstmuseet Arken. Jan Kristiansen og Visit the Vikings har påtaget sig opgaven med at løbe en ny tradition i gang. Læs mere om Ishøj Vikingemarked og Visit the Vikings.

 
En sjælden mønt af kong Olof Skötkonung. Bemærk fuglen på møntens bagside, som har stor lighed med den velkendte tyske rigs-ørn. Der er dog ingen sikker viden om, hvilken fugl som mønten henviser til
Foto: ArkoDok, Gotland
Månedag d. 23. september 2007
Mønter fundet i have på Gotland
På Gotland er det næsten rutine at finde sølvskatte. På den svenske Østersø-ø er der fundet flere sølvskatte fra vikingetiden end i resten af Skandinavien tilsammen.

Og nu er det sket igen. Da en haveejer på Gotland begyndte at efterårsgrave sin have her i september dukkede der en sølvskat op med 54 sølvmønter. Over halvdelen af mønterne stammer fra den engelske kong Æthelred, som i 1012 blev tvunget til at betale 48.000 pund sølv i Danegæld til Sven Tveskæg. Herudover var der arabiske og tyske mønter. Dan Carlsson fra ArkeoDok på Gotland betegner dog nogle meget sjældne svenske mønter som de mest opsigtsvækkende. Det drejer sig om ret velbevarede mønter udstedt af den svenske konge Olof Skötkonung. For få dage siden har arkæologer føjet yderligere 15 mønter til skatten, som dog med 69 fundne mønter stadig er relativt lille for gotlandske forhold. I sommer fandt arkæologer yderligere nogle mønter på et tidligere fundsted, som nu har givet 800 sølvmønter fra sig. Se billeder fra den nyeste møntskat - og læs evt. yderligere (på engelsk).

 
Månedag d. 17. september 2007
Guldhornene - Danmarkshistoriens bedste reklame
Guldhornene
Tyveriet af guldhornene i nat er rystende og berører mange. Men midt i sorgen kan man glæde sig over, at guldhornene endnu engang skaber interesse for oldtiden. Tyveriet er en næsten unik reklame for den oldtids-udstilling til 35 millioner kroner, som Nationalmuseet åbner til foråret. Det er anden gang guldhornene bidrager til at øge interessen for oldtiden. Sidste gang gav tyveriet os en af dansk litteraturs mest kendte digte. Lidt mindre opmærksomhed gav det, da Danmarks tredjestørste guldfund blev stjålet i Århus for 13 år siden. Dengang blev fundet købt tilbage fra tyvene for 175.000 kr. Læs mere
 
Torsdag d. 6. september 2007
Modeshow i Hvolris
Hvolris JernalderlandsbyEt af sæsonens sidste oldtids-markeder finder sted i den kommende weekend. Det er Hvolris Jernalderlandsby nord for Viborg, som har inviteret både jernalderfolk, vikinger og middelalderfolk til marked. Som særlig kolorit på markedet holder jernalderlandsbyen hver dag kl. 13.30 et modeshow, hvor tøjmoden fra de tre tidsaldre vises frem.

Meget står i tekstilernes tegn i denne weekend. Også Bayeux-gruppen fra Lindholm Høje vil komme og fortsætte deres årti-lange syning af Bayeux-tapetet. Læs mere

 
Bytoften, vikingehus på Fyn
Bytoften

Tyrsdag d. 21. august 2007
Ladbyskibets marked flyttes
Sommerens ustabile vejr rammer ikke kun Yukatán-halvøen. I mindre skala har det også ramt Ladbyskibets vikingemarked, som er planlagt til den kommende weekend. Det våde vejr gør det umuligt at holde marked ved Ladbyskibet, så markedet er i sidste øjeblik flyttet til Bytoften længere inde i landet.

Markedet kunne for mange være en lejlighed til at også se Ladbyskibets nye museum, som blev indviet tidligere på sommeren. Museet er under fortsat indretning og vil senere komme til et rumme en rekonstruktion af den imponerende skibsgrav. Er man i bil, er afstanden ikke større, end at man kan besøge både marked og museum samme dag.

 

- Undskyldning?
Foto: Klaus Holsting

Torsdag d. 16. august 2007
Brian afviser undskyldning
Flere irske medier har skrevet, at kulturminister Brian Mikkelsen gav en undskyldning for vikingernes opførsel for tusind år siden, da han tirsdag holdt tale i forbindelse med Havhingstens ankomst til Dublin. I sin tale sagde han bl.a. "it did a lot of damages to the Irish people". Overfor Politiken afviser Brian Mikkelsen dog, at bemærkningen skulle opfattes som en undskyldning:

- Vi undskylder ikke for, hvad vikingerne lavede for 1.000 år siden. Det var jo den måde, man agerede på dengang, siger en storsmilende Brian Mikkelsen til Politiken. Han fremhæver, at han har talt med flere irske ministre og journalister, som heller ikke opfattede bemærkningen som en undskyldning.

 
Tyrsdag d. 14. august 2007
Havhingsten ankommer til Dublin i dag
I eftermiddag ankommer Havhingsten til sit mål for årets togt: Irlands hovedstad Dublin. Efter megen festivitas vil skibet overvintre i Dublin, hvor den udstilles så byens beboere og turister får mulighed for se den. Næste sommer går togtet syd om England igennem Kanalen på vej hjem til Roskilde.
 
Tinna Damgård-Sørensen
- Det er dybt frustrerende siger Vikingeskibsmuseets direktør Tinna Damgård-Sørensen
Odinsdag d. 18. Juli 2007
Havhingsten på slæb over Nordsøen for undgå at komme for sent
Besætningen på vikingeskibet Havhingsten har i den forløbne uge ventet og ventet på godt vejr. Endelig så det godt ud, og i går roede skibet fra Vestnorge ud i Nordsøen for at prøve at fange den vind, som kunne bringe skibet til Orkneyøerne. Østenvinden kom ikke. Det gjorde til gengæld et nyt vejrvarsel som truede med hård kuling. Derfor besluttede skipper Carsten Hvid at lade følgeskibet Cable One slæbe Havhingsten over Nordsøen. Hvis man havde valgt at ro tilbage, ville man komme for sent til modtagelsen i Dublin d. 14. august.
Vikingeskibet Hugin
Vikingeskibet Hugin
kom for tidligt

- Det er dybt frustrerende, at vi ikke kan gennemføre rejsen over Nordsøen som planlagt. Men det er ikke fatalt for forskningsplanen, og vi får muligheden igen næste år, siger Vikingeskibsmuseets direktør Tinna Damgård-Sørensen

Med beslutningen om at trække skibet over, lander Havhingsten i den modsatte situation af vikingeskibet Hugin som i 1949 sejlede over Nordsøen men var nødsaget til at tage et hvil i Holland for ikke at komme for tidligt til modtagelsen i England. Læs historien om Hugin.

 
Friggsdag d. 6. Juli 2007
Krig på Trelleborgene
Viking krigerKøbenhavnere og sjællændere får sommerens bedste muligheder for at se vikingekampe i de næste to weekender. Trelleborg - både på Vestsjælland og i Sydssverige holder store vikingeslag i juli. Det første slag er allerede gået i gang på Trelleborgen i Sydsverige. I forbindelse med et vikingemarked i byen er der krig hver dag kl. 15 - både fredag, lørdag og søndag. Hvis man ikke når det i denne weekend er der også mulighed på Trelleborg ved Slagelse som også starter sit vikingemarked i denne weekend. Det er som altid sommerens længste - to uger. Næste uge er udnævnt til krigeruge som slutter af med Slaget om Trelleborg i weekenden d. 21. - 22. juli.

I morgen og søndag bliver i øvrigt årets travleste vikingeweekend, idet der er også vikingemarked i Jels, Jelling og på Lindholm Høje. Se Vikingekalenderen

 
Havhingstens stævn
Havhingstens gyldne stævn-prydning

Månedag d. 2. Juli 2007
Havhingsten på vej ud i Nordsøen
Selv om de fleste nok betragter sommerens hidtidige vejr som møgvejr - så er det faktisk godt sejlervejr, og det har vikingeskibet Havhingsten fået glæde af. Kun 24 timer efter, at skibet forlod Roskilde, har skibet passeret Skagens Gren og er nu i Skagerak på vej ud i Nordsøen på sin tur til Dublin.

Med en vindhastighed på 15 m/s skyder skibet en gennemsnitsfart på fem knob. Vikingeskibsmuseet har til lejligheden lavet et kort, hvor man time for time kan følge skibets sejlads på vej mod Dublin. 

 
Odinsdag d. 27. juni 2007
Havhingsten går nord om Skagen
Mange jyder har set frem til at se vikingeskibet Havhingsten, når det passerede gennem Limfjorden på sin vej mod Dublin. De ser i midlertid nu ud til at blive skuffede. Vikingeskibsmuseet oplyser, at Havhingsten i stedet går nord om Skagen. Måske kan nordjyderne i stedet få glæde af at se skibet passere forbi Frederikshavn eller Skagen, hvor det også kan tænkes, at Havhingsten går i havn. Vikingeskibsmuseet vil dog ikke på forhånd love, hvor skibet går i havn, da vejret afgør skibets sejlads. 

Beslutningen om den nye sejlplan skyldes, at vikingeskibets følgeskib Cable One har en dybgang på 3,8 meter og derfor ikke vil kunne gå igennem Limfjorden. Cable One er et specialfartøj beregnet til dykkeropgaver og kabeludlægning. Skibet er med sine 35 meter kun fem meter længere end Havhingsten, og i god vind vil Havhingsten endda kunne sejle fra følgeskibet, som kun har en topfart på 12 - 14 knob.

Havhingsten sendes afsted fra Vikingeskibsmuseet på søndag. I forbindelse med afsendelsen holdes vikingemarked i Roskilde.

 

Vaskedag d. 28. april 2007
Prinsessens dåb kommer i vejen 
for Havhingstens tur til Irland
Kronprins Frederik
Det er måske i orden, at Frederik ikke kommer og vinker farvel til Havhingsten - men hvorfor skulle han absolut lige lægge sin barnedåb samme dag?

Afgangen for Havhingsten på turen til Irland har længe været fastsat til søndag d. 1. juli, og i Roskilde har man givetvis håbet, at skibets protektor - Kronprins Frederik - ville dukke op og vinke farvel.

Det håb må vist siges at være slukket i nu, hvor hoffet meddeler, at de holder dåb for den nye prinsesse samme dag. Desværre vil det nok også blive svært at samle pressens opmærksomhed om Roskilde den dag. Sidste gang Frederik forsømte sit protektorat over Havhingsten var under søsætningen, hvor hans mor Dronning Margrethe måtte træde til som vikar. Hun afbrød sin ferie i Frankrig og blev fløjet til Vikingeskibsmuseet i helikopter for at råde bod på sin søns forsyndelse. Det er dog næppe sandsynligt, at dronningen denne gang vil melde afbud til sit barnebarns dåb for at vinke til et skib.

Flytningen af vikingmarkeder forsætter i øvrigt. På grund af Havhingstens afgang har Vikingeskibsmuseet flyttet sit årlige vikingemarked til den weekend, hvor Havhingsten skal afgå. Dermed kommer det til at falde sammen med nabo-markedet i Frederikssund.
 

Friggsdag d. 27. april 2007
Vikingesæsæsonen starter i Ribe
I næste uge går sommerens vikingearrangementer for alvor i gang. Startskuddet løsnes som altid i Ribe, når Ribe Vikingecenter holder sit holder sit traditionelle vikingemarked d. 5. og 6. maj.

Mens markedet i Ribe som altid holdes første weekend i maj, har mange andre vikingemarkeder holdt flyttedag. Også Ladbyskibets marked er flyttet - nu til d. 25. og 26. august. Ladbyskibsmuseet havde oprindelig også planlagt at åbne et helt nyt museum for Ladbyskibet på Kristi Himmelfartsdag i maj, men byggerier bliver jo oftest forsinket, og åbningen er nu udsat til en endnu ukendt dato i juni. Kristi Himmelfartsdag holdes i stedet åbent hus på museet.
 

Havhingsten fra GlendaloughTorsdag d. 14. april 2007
Havhingsten søsættes i weekenden
På lørdag og søndag søsætter vikingeskibsmuseet verdens største rekonstruede vikingeskib - Havhingsten - for at gøre det klar til sejladsen over Nordsøen til sommer. Søsætningen er åben for publikum og den 65 mand store besætning vil være til stede.

Den 1. juli afgår Havhingsten fra Roskilde og forventes at bruge 44 dage på sejladsen til Irland. Læs mere om det store togt.
 

Skulptur af Karl-Heinz Boserup
Karl-Heinz Boserup - som ofte har afbilledet økser - er en af de kunstnere som atter i år udstiller på Nordlys.

Odinsdag d. 14. marts 2007
Markedet på Lindholm Høje flytter til juli
Stadig flere vikingemarkeder har nu fået fastsat dato for, hvornår de holdes under de i store ferieændringer i 2007. Senest er det bekendtgjort, at Lindholm Høje flyttes til d. 7. - 8. juli. Det bliver en travl weekend for vikingeinteresserede, idet der samtidig holdes vikingemarked i både Jels, Jelling og Trelleborg. Til gengæld er det besluttet at aflyse det vikingemarked som i samme weekend var planlagt i forbindelse med Tall Ships Race i Århus. Årets første vikingemarked finder som altid sted i april i forbindelse med kunstudstillingen Nordlys i Horsens. Der er nu desuden sat dato på Vikingemarkedet ved Bjerringbro.
 


Klik her for tidligere nyheder