Vikingeskib

Magasinet Viking
Nyhedsarkiv
Årgang 2006
 
Se kalenderen:
Vikinge-markeder


Vaskedag d. 23. december 2006
Bork og Harder flyttes for at undgå konkurrence fra musikfestivaler
2007 bliver året, hvor der for alvor flyttes rundt på sommerens begivenheder. Skolernes sommerferie starter en uge senere, og det har stor betydning for events som kræver megen frivillig arbejdskraft - blandt andet vikingespillene i Frederikssund, Jels og Lindholm Høje. Også vikingemarkederne bliver påvirket. Det er bl.a. stadig usikkert, hvornår vikingemarkedet på Lindholm Høje bliver holdt.

Samtidig er nogle vikingemarkeder ramt af konkurrence fra andre kulturbegivenheder. Bork Vikingehavn havde sidste år faldende besøgstal på grund af den nærliggende havnefestival. Bork har har derfor besluttet at flytte vikingemarkedet til anden weekend i august. Dermed kommer det formodentlig til at ligge samtidig med markedet på Sildehagen i Hobro. Også i Holstebro har konkurrencen fra en musikfestival været mærkbar. Derfor flyttes Harder Marked og Ting til anden weekend i juni.

Magasinet Viking forsøger at få overblik over den kommende sommers begivenheder. Løbende føjes nye begivenheder til kalenderen, og redaktionen hører gerne fra arrangører eller andre, som ønsker begivenheder omtalt.
 


Torsdag d. 14. december 2006
Markeder for vinter-vikinger
Decembers storm og regn er ikke just sæson for vikingemarkeder. Men nogle fanen højt og åbner mulighed for at købe julegaver. I den kommende weekend holdes vintersolhvervsmarkedVikingegården i Hobro. I Sydsverige - ikke langt fra København - holder vikingereservatet Foteviken et Midsommermarked som strækker sig over både lørdag og søndag.Foto: Ivan "Ivanowich" Schultz

Soldag d. 19. november 2006
Jelling:
Forn Siðrs sten afsløret
Efter megen presseskriveri og lokal debat lykkedes det i går Asatrosamfundet Forn Siðr at rejse en ny Jellingesten som markering af samfundets ni års jubilæum.

Omkring hundrede mennesker var mødt op til en festlig afsløring af stenen, som har fået plads på på privat grund - Fårupvej 38 - halvanden kilometer fra Jelling på vejen mod Fårup Sø. Læs mere om den ny hedenske Jellingesten
 

Undskyld tavsheden
Magasinet Viking har i nogle måneder været en forholdsvis stille hjemmeside. Årsagen er, at redaktøren har haft travlt med andre ting. Siden er dog langtfra død, blandt andet er kalenden for 2007 ved at blive opdateret, og nyhedsdækningen er nu ved at komme tilbage.

Friggsdag d. 11. august 2006
Bork Vikingehavn:
Søsætningen aflyst!


Vikingemarkedet på Sildehagen er en af landets smukkest beliggende viingemarkeder

Den annoncerede søsætning af et vikingeskib i Bork Vikingehavn, som skulle have fundet sted under havnens marked i sidste weekend blev alligevel ikke til noget. Peter Carstensen fra Skjern-Egvad Museum oplyser, at en række praktiske problemer forhindrede byggeriet i at blive færdigt til tiden, så man i sidste øjeblik måtte aflyse søsætningen. Museet håber nu at kunne søsætte skibet i oktober.

Vil man se skibe kan man i morgen tage til vikingemarked på Sildehagen i Hobro. Ikke mindre end tre skibe lægger til ved kysten under markedet, som atter i år er blevet udbygget. Søndag holdes desuden vikingedag i Sebbersund Vikingeby nær Nibe. Medlemmer af vikingegruppen Lindholm Høje deltager.

Som omtalt tidligere er Ladbyskibet blevet forhindret at holde det traditionelle marked, mens deres nye museum bygges. I stedet holdes det i weekenden ved Bytoften nær Langskov.


Månedag d. 30. juli 2006
Moesgård-leder efter træffet:
Jeg bliver på posten!


Peter Hambro Mikkelsen i vikingedragt og med sin trofaste følgesvend Moesgård-vimplen

Med tørvejr og cirka 22.000 besøgende endte alle vikingemarkeders moder - Moesgård Vikingetræf - som en succes. Trods mange indledende diskussioner lykkedes det træffets leder Peter Hambro Mikkelsen at vende stemningen på det evigt omdiskuterede marked.

Træflederen som til daglig går under navnet Peter Mik - havde iført sig fuldt vikingeudstyr og en Moesgård-vimpel som fulgte ham dag og nat under markedet. Selv om han meget sent var kastet ud i jobbet som den femte træf-koordinator på fem år, var han tydeligt entusiastisk søndag aften:

- Jeg bliver på posten, om jeg så skal slås for den. Det marked er fantastisk, og det bliver endnu bedre i det kommende år, lovede en træt Peter Mik søndag aften, hvor vikingerne næsten stod i kø for at takke ham for indsatsen.


Vaskedag d. 29. juli 2006
Bork søsætter nyt vikingeskib


Skibsbyggeri i Bork ved Ringkøbing Fjord

I dag åbnedes landets største vikingemarked Moesgård Vikingetræf i solskin. Næste weekend drager mange vikinger til Bork Vikingehavns traditionsrige marked. I år benyttes markedet til søsætning af et vikingeskib. Gennem det sidste år har museet bygget på en rekonstruktion af Skuldelev 6 (det mindste af de skibe, som er udstillet i Roskilde. Skibet søsættes under markedet lørdag. Skibet er mindre end havnens store skib Havnørnen og egner sig godt til sejlads i havnens lille indløb.

Weekenden efter holdes vikingemarked på Fyn. Ved Ladbyskibet bygges for øjeblikket et nyt museum ved skibsgraven. Derfor kan der ikke holdes marked i Ladby som normalt. I stedet er markedet flyttet til Bytoften ved Langeskov. Her ligger et lille vikingeområde med let adgang fra motorvejen.


Friggsdag d. 30. juni 2006
Kamp mellem hedninge og kristne i Jelling


Efter 1000 år skaber stenen atter debat

Næste weekend åbner Jellings første større vikingemarked, og det bliver ikke som de fleste. Søndag holder Jelling Kirke en særlig vikinge-gudstjenste med temaet "Fra hedningeskab til kristendom" - et tema som også markedets ting, vil tage under behandling.

Kampen mellem hedninge og kristne er dog ikke kun leg og fortid i Jelling, hvor asatrosamfundet Forn Siðr har meddelt, at de vil rejse en hedensk sten. Et medlem af Jelling menighedsråd kalder det en ren provokation, men forsoning ser ud til at være på vej. Læs mere.


Odinsdag d. 28. juni 2006
Moesgård strammer op
Flere kendte vikingegrupper er blevet skåret ned i deres deltagelse til Moesgård Vikingetræf. I stedet bliver der plads til over 30 arkæologi-studerende. Det har skabt utilfredshed i vikingekredse. Læs mere


Odinsdag d. 21. juni 2006
Bayeux-udstilling
kommer til Jelling
Nationalmuseets udstilling om Bayeux tapetet er kommet til museet i Jelling. Der er ikke tale om original-tapetet men en fotografisk kopi i halv størrelse af den 70 meter lange tegneserie. Der er dog et lille stykke origaninal med. Et stykke på 7 x 7 centimenter af tapetet som tidligere blev skåret af til videnskabelig brug er med på udstillingen, der også omfatter en lang række andre genstande fra vikingetiden. Udstillingen løber frem til 22. oktober.


Friggsdag d. 1. juni 2006
Pinse med anakronistisk oldtid
Pinsedagene byder på flere muligheder for at dyrke interessen for vikinger.

På Bornholm holdes øens eneste vikingemarked på vikingegården Værdfeldtsgård ved Åkirkeby søndag og mandag, og i Sønderjylland inviterer Hjemsted Oldtidspark hele weekenden på oldtidsmarked. Selv om parken mest er helliget jernalder og romere er netop denne begivenhed overvejende befolket af vikinger, der traditionelt kommer, hvor der er handel i luften.

Blandingen af vikinger og romere kan man også opleve indendørs. I dag har biograferne premiere på den dansk producerede Asterix og Vikingerne. Man skal nok ikke se frem til fuld historisk autensitet - men var de ikke kommet tusind år for sent, ville vikingerne givetvis have moret sig over Asterix.

I Norge begynder Hafrsfjordspillene med tilhørende marked og andre aktiviteter i næste uge. Begivenheden er stort anlagt og omfatter blandt andet en historisk gudstjeneste og besøg af intet mindre end otte vikingeskibe.

Find flere arrangementer på kalenderen


Torsdag d. 18. maj 2006
Vikingernes mad er på vej til
at blive et internationalt hit
Madlavning på vikingemarked i RoskildeNy nordisk mad er på vej til at danne mode. Claus Meyers restaurant for nordisk mad - NoMa - har fået Michelin-stjerner og nordiske ministre står i kø for blot at være med ved præsentationen af et nyt surmælksprodukt.

Svinekød, kål og rodfrugter er blevet gourmet-mad.

Læs mere om manifestet for Ny nordisk mad


Tyrsdag d. 11. maj 2006
Terp er klar igen
Vikingemarkedet i Terp - ved Århus - blev sidste år aflyst, fordi markedsarealet var oversvømmet. Nu er der imidlertid atter tørt i Terp, og i næste uge drager vikinger atter til forårsmarked i Terp.

I næste uge er der også marked på Fyn, hvor Jernalderlandsbyen i Næsby holder jernaldermarked.

Se mere om andre markeder i sommer på kalenderen


Frigsdag d. 5. maj 2006
Velkommen til
magasinet Viking
Magasinet Viking har fået egen hjemmeside. Samtidig overgår magasinet til at være et rent elektronisk blad. Læs mere

Magasinet Viking vil fremtiden også udkomme med særlige print-magasiner i A4-format - klar til at printe ud. Magasinerne vil være gratis, og det er tilladt at printe dem i det antal eksemplarer, man har behov for - for eksempel til vikingegrupper, museer eller undervisning.

Det første prøveeksemplar på Vikings printmagasin kan allerede nu hentes som PDF-dokument. Det rummer bl.a. en kalender over mange af sommerens vikingearrangementer.Tyrsdag d. 2
. maj 2006

Ribe: Forårets første store marked
I den kommende weekend åbner vikingemarkedet på Ribe Vikingecenter. Det er traditionelt årets første store marked og er ofte dér, hvor man kan finde vinterens fineste håndværk, inden det er udsolgt. Mange vikinger og turister kommer til markedet, heraf en stor del fra Centraleuropa - især Tyskland, Holland og Polen.

Maj byder også på marked i Næsby på Fyn og Terp nord for Århus. De falder samtidig - d. 20. - 21. maj. Se kalenderen.


Tyrsdag d. 25.april 2006
Kun lidt viking ved Historiens Dag
Historiens Dag på i den kommende weekend tegner ikke til at skulle stå i vikingernes tegn. Temaet er i år Børns leg i historien, og åbenbart har kun få museer har valgt at fokusere på vikingernes børn. På Sjælland er Vikingeskibsmuseet ene om opgaven, og selv her var man i tvivl, om man overhovedet skulle deltage.

Magasinet Viking har dog lavet en lille oversigt over de vikingearrangementer som er annoncereret.


Soldag d. 16.april 2006
Vikingernes kunstudstilling
åbner i næste uge i Horsens

Selvportræt af Robert Lindvig
Selvportræt af Robert Lindvig, der igen i år deltager i Nordlys både som kunstner og som viking.

For femte år i træk holdes kunstudstillingen Nordlys i Horsens. Udstillingen med mytogisk kunst åbner på lørdag, hvor der udover kunst vil være blandt andet vikingekrigere fra Ask og Harder.

Kampshow og kunst kan skylles ned med øl, mjød og Sildemesterens røgede sild.

Læs mere om Nordlys-arrangementet


Trine Pallesen spiller Siff
Trine Pallesen spiller Thors hustru Siff
Foto: Jacob Boserup/ Det Kgl. Teater

Torsdag d. 9.februar 2006
Thor sælger billetter
Sommerens friluftsforestilling om Thor i Dyrehaven nord for København tegner til at blive udsolgt på rekordtid. På kun fire dage har Det Kongelige Teater solgt 28.800 billetter. Læs mere

Tyrsdag d. 24. januar 2006
Kanon: Skuldelev 2
Formanden for kanonudvalget for billedkunst, Hein Heinsen, bekendtgjorde tidligere på året sin holdning om, at Jellingestenen burde med i den netop offentliggjorte kulturkanon. Sådan blev det dog ikke. Til gengæld kom vikingeskibet Skuldelev 2 med i kanonen for design og kunsthåndværk. Spørgsmålet er, om den var kommet med, hvis ikke skibet sidste år var blevet rekonstrueret via Havhingsten fra Glendalough?

Af historiske kunstgenstande er det i øvrigt  bemærkelsesværdigt, at Solvognen er kommet med i kulturkanonen for billedkunst.


Friggsdag d. 20. januar 2006
Ny udstilling om Bayeuxtapetet

Nationalmuseet
åbner i morgen en udstilling om en af de bedst kendte kilder til vikingetiden: Bayeux tapetet. Udstillingen omfatter en fotografisk kopi i  halv størrelse samt en del originalgenstande fra vikingetiden. Officielt åbnes udstillingen af prins Henrik i dag (idet han er travlt optaget af barnedåb i morgen). Udstillingen løber frem til frem til 30. april.

Fra nytår lukkede Nationalmuseets faste oldtidsudstilling for at give plads til opbygningen af en helt ny udstilling, som åbner i maj 2008. Den nye udstilling er finansieret af en Mærsk-gave på 20. millioner kroner.


Klik her for tidligere nyheder